Ostalo

Kampanja za pomoć oboljelima od raka pluća

Objavljeno 10.09.2020.

Jedra

Udruga za borbu protiv raka pluća "Jedra" objavila je u srijedu početak online edukativne kampanju za pomoć oboljelima od raka pluća tijekom koje će do kraja studenoga educirati javnost o pravilnom disanju, a oboljelima pružati informacije o ublažavanju nuspojava liječenja.
Kampanja za pomoć oboljelima od raka pluća
 

Naglasak je na edukaciji pravilnog disanja kao važnom dijelu očuvanja zdravlja pluća i video-predavanjima vodećih zdravstvenih profesionalaca za bolesnike s rakom pluća i njihove obitelji.

Nepravilno disanje je nepotpuno i plitko, koristi se samo 30-40% kapaciteta pluća, dah je sve plići i kraći, a kapacitet pluća sve manji.

Pravilno disanje pridonosi zdravlju pluća i izuzetno je važno kod oboljelih od raka pluća, a tehnike pravilnog disanja se uče.

Stoga će se tijekom kampanje putem videoradionica educirati i opća javnost o tehnikama pravilnog disanja.

Sva predavanja su dostupna na digitalnim platformama Udruge "Jedra", Youtube kanalu i Facebooku do 30. studenoga kada završava Mjesec borbe protiv raka pluća.

Kampanja će se provoditi na online platformama Udruge Jedra, internetskoj stranici i društvenim mrežama, Facebook stranici Udruge Jedra i Instagram profilu uz hashtag #dišemzatebe i #rakpluca, te Youtube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCsbXeDdLl-JlrMEYcFZKG9w.

U video-predavanjima zdravstveni djelatnici govore o prevenciji, dijagnostici, liječenju raka pluća, kao i nuspojavama te načinima njihova ublažavanja.

U online radionicama fizioterapeuti predstavljaju tehnike pravilnog disanja radi očuvanja i unapređenja funkcije pluća, dok ambasadori kampanje iz različitih područja djelovanja, od vrhunskih sportaša i olimpijaca do opernih pjevača, objašnjavaju koliko je važno pravilno disanje u postizanju vrhunskih rezultata.

Rak pluća jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti te vodeći uzrok smrti među svim karcinomima u žena i u muškaraca, a prema podacima Eurostata Hrvatska je među pet europskih zemalja s najlošijim preživljenjem od raka pluća.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
1.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.