Ostalo

Novi ciklus ranog otkrivanja slabovidnosti

Objavljeno 12.09.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Tijekom rujna kreće novi ciklus probirnog pregleda vida četverogodišnjaka u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti, zahvaljujući kojem je lani oko 1500 djece dobilo priliku izliječiti slabovidnost.
Novi ciklus ranog otkrivanja slabovidnosti
 

Slabovidnost je najčešće oštećenje vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednom oku, bez prisutne vidljive bolesti oka, zbog čega se djeca u pravilu ne žale na smetnje vida. Dugotrajna posljedica slabovidnosti može dovesti do razvoja sljepoće i invaliditeta, a može utjecati i na promjenu svijesti o sebi, kao i na kasniji psihološki razvoj djeteta.

Ako se ne izliječi u ranom razdoblju razvoja života djeteta, do oko sedme godine života, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen.

Svako peto dijete koje se dosad odazvalo na probirni pregled vida u okviru Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti upućeno je na daljnju obradu, odnosno na kompletan oftalmološki pregled zbog mogućih problema s vidom.

Probir testiranjem vidne oštrine četverogodišnjaka najpouzdanija je metoda za otkrivanje slabovidnosti, s obzirom da se tim jednostavnim testom može otkriti i do 97% svih anomalija oka.

U svakoj generaciji četverogodišnjaka u Hrvatskoj ima oko 8% slabovidnih ili u apsolutnom broju oko 3000 djece. Ako se sa četiri godine na probirnom pregledu otkriju, 90% njih će se u potpunosti izliječiti do sedme godine, a preostaloj desetini će se značajno pomoći.

To također znači da zbog 45%-tnog neodaziva roditelja na pregled njihove djece, oko 1400 mališana neće imati priliku izliječiti slabovidnost.

Nacionalni program provodi se od 2016. godine, a od prošle godine po novom protokolu - pozivanjem djece na preventivne preglede pozivnim pismom s jasno istaknutim datumom, vremenom i mjestom pregleda.

Cilj programa je smanjenje prevalencije slabovidnosti s dosadašnjih 8% na manje od 1%, što je moguće samo otkrivanjem bolesti u ranoj dobi djeteta.

Njegova provedba odvija se u svim oftalmološkim centrima u sklopu javne zdravstvene mreže u kojima se provodi probir na ambliopiju. Prikupljanje, obradu i evaluaciju podataka Nacionalnog programa koordinira Referentni centar Ministarstva zdravstva za dječju oftalmologiju i strabizam pri Klinici za očne bolesti KB-a Sveti Duh u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.