Ostalo

Obilježen Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

Objavljeno 17.09.2020.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

U srijedu je pod sloganom "Ozon za život!" obilježen Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja.
Obilježen Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja
 

Ozonski sloj štiti život na zemlji od štetnog UV zračenja sunca, a ove godine obilježava se 35 godina od početka globalne zaštite ozonskog sloja.

Godine 1985. je usvojena Bečka konvencija o zaštiti ozonskog omotača, a potom je 1987. prihvaćen Montrealski protokol o tvarima koje oštećuju ozonski sloj.

To je najuspješniji međunarodni sporazum kojim je omogućeno spašavanje ozonskog sloja od negativnih posljedica ljudskog djelovanja te je prekretnica u globalnoj suradnji.

Prema procjenama UN-a, u 33 godine provođenja Montrealskog protokola smanjena je potrošnja 98% tvari koje oštećuju ozonski sloj.

Bez provedbe Montrealskog protokola oštećenje ozonskog sloja bilo bi deset puta veće nego što je danas, a što bi izazvalo dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i na okoliš.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.