Ostalo

Moguće skraćenje izolacije za zaražene koronavirusom

Objavljeno 18.09.2020.

Vlada RH

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je u tijeku stručna epidemiološka rasprava o mogućem skraćenju izolacije za zaražene na deset dana, dok će samoizolacija i dalje trajati 14 dana.
Moguće skraćenje izolacije za zaražene koronavirusom
 

"Sukladno najnovijim znanstvenim spoznajama, zaraznost se značajno smanjuje nakon sedmog dana bolesti pa se predlaže da se osobe u izolaciji otpuštaju nakon desetog dana, ako u zadnja 24 sata nemaju simptome. Izuzetak su osobe koje imaju teže oblike bolesti, pneumoniju, gdje otpust ovisi o kliničkoj procjeni. U tijeku je stručna epidemiološka rasprava o mogućim procjenama tih smjernica u Hrvatskoj", rekao je Beroš.

No, samoizolacija će zasad ostati 14 dana, iako se i to područje pažljivo prati te će u budućnosti biti predmet rasprava.

Beroš je izvijestio da dvije najveće infektološke klinike u Hrvatskoj, zagrebačka i splitska, unatrag tjedan dana bilježe pad broja hospitaliziranih, dok je na razini Hrvatske postotak hospitaliziranih u odnosu na tjedan ranije 2% veći.

Od početka epidemije postotak umrlih u odnosu na broj zaraženih u Hrvatskoj je 1,68, dok je u svijetu je prosjek 3,6.

Također, u proteklih tjedan dana broj aktivnih slučajeva se smanjio za gotovo 18%.

U proteklih tjedan dana na bolničko liječenje primljeno je 86 pacijenata, a otpušteno ih je 180. Srednja dob zaraženih je 42,1 godina.

U zadnjih tjedan dana zabilježena je zaraza kod 72 zdravstvena djelatnika, a 545 ih je u samoizolaciji.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.