Ostalo

Objavljeno EU Izvješće o drogama 2020.

Objavljeno 23.09.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Lisabonu je predstavljeno novo EU Izvješće o drogama 2020. koje objavljuje Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama.
Objavljeno EU Izvješće o drogama 2020.
 

Izvješće pruža sveobuhvatnu analizu podataka u cijeloj Europskoj uniji, Turskoj i Norveškoj u područjima ponude droga, uporabe ilegalnih droga i povezanih javnozdravstvenih problema.

U Izvješću se navodi kako brojni pokazatelji za tvari koje se najčešće konzumiraju upućuju na to da je dostupnost droga i dalje visoka.

Uz ostvarene napretke u proizvodnji, povećanje učestalosti presretanja velikih količina kokaina, smole kanabisa te, u sve većoj mjeri, heroina koji se prevoze morskim putem često u intermodalnim kontejnerima, izaziva zabrinutost u pogledu infiltriranja zločinačkih organizacija u logističke lance opskrbe, pomorske rute i velike luke.

U Europi je 2018. zabilježeno oko 1,3 milijuna zapljena, a najčešće su bili zaplijenjeni proizvodi od kanabisa.

Količina smole kanabisa zaplijenjena 2018. u Europskoj uniji povećala se na 668 tona u odnosu na 468 tona zaplijenjenih 2017.

U mnogim zemljama u kojima se uglavnom zapljenjuju male količine biljnog kanabisa tijekom 2018. zabilježena su znatna povećanja.

Jedna je od njih Belgija, gdje je zaplijenjeno 17,3 tona, 18 puta više od količine zaplijenjene prethodne godine.

Količina kokaina zaplijenjenog u Europskoj uniji 2018. je dosegnula 181 tonu, najvišu razinu ikad zabilježenu (2017. zaplijenjeno je 138 tona).

Količina heroina zaplijenjenog u Europskoj uniji 2018. porasla je na 9,7 tona u odnosu na 5,2 tone zaplijenjene 2017., uglavnom zbog velikih pojedinačnih zapljena u luci Antwerpen.

Turska je 2017. i 2018. zaplijenila oko 17 tona heroina godišnje (17,4 tone prve godine i 17,8 tona druge godine), što su najveće količine u ovom desetljeću.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.