Majka i dijete

Istraživanje o trudničkoj skrbi u vrijeme pandemije koronavirusa

Objavljeno 28.09.2020.

Roda

Trudnička skrb je smanjena u vrijeme pandemije koronavirusa, pokazuje istraživanje provedeno na 1500 žena.
Istraživanje o trudničkoj skrbi u vrijeme pandemije koronavirusa
 

Pratnju na porodu imalo je tek 21% trudnica unatoč upozorenjima stručnjaka da pratnju ne treba ukinuti, a 31% njih moralo je nositi zaštitnu masku na porodu.

Pregledi su bili rjeđi nego inače i mnoge trudnice su upućene u druge zdravstvene ustanove.

Dio trudnica (9%) preskočio je preporučene preglede i pretrage, najčešće redovni pregled ili pretragu.

Tijekom trudnoće njih 68% nije kontaktirala patronažna sestra, a nisu ni znale za takvu uslugu.

Pristup zdravstvenoj zaštiti otežala je i činjenica da su trudnice često morale same nabaviti zaštitnu opremu koja je bila uvjet za pristupanje pregledima (50%) i propusnice koje su morale ishoditi za trudničke preglede za ustanovu izvan mjesta stanovanja (34%).

Rodilišta su uvela različita pravila za pratnju na porodu i za vrijeme pandemije unazadio se desetogodišnji trend povećanja broja rodilja koje imaju pratnju na porodu, usprkos upozorenjima Svjetske zdravstvene organizacije i mnogih europskih stručnih društava da nema razloga za ukidanje pratnje.

Prije epidemije Covida-19 pratnju na porodu imalo je 62% žena, a za vrijeme pandemije tek 21%.

Srozala se i mogućnost kretanja u porodu - u vrijeme epidemije žene su uglavnom morale ležati u krevetu za vrijeme trudova i poroda, dok je prije pojave koronavirusa taj postotak bio 78%.

Obustava u centrima za humanu reprodukciju značila je najmanje 47 dana bez postupaka medicinski potpomognute oplodnje, a u nekim centrima i više od dva mjeseca.

Broj fakturiranih postupaka prema HZZO-u od ožujka do lipnja pokazuje pad 60-70% postupaka samo na teret HZZO-a, pa se očekuje 200 manje rođene djece iz MPO postupaka.

Brojka se penje i na 400 ako se tome pridodaju postupci u privatnim poliklinikama.

Rezultati u podršci dojenju tijekom boravka u rodilištima pokazuju značajan pad standarda u baby-friendly rodilištima u Hrvatskoj.

Tek 19% beba bilo je u kontaktu "kožom na kožu" sa svojom majkom u trajanju od najmanje sat vremena neposredno nakon poroda, a tek 36% majki navodi da dijete tijekom boravka u rodilištu nije bilo odvajano od njih.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.