Ostalo

KoHOM upozorava na preopterećenost obiteljskih liječnika

Objavljeno 14.10.2020.

KoHOM

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) upozorila je kako preopterećeni obiteljski liječnici nemaju ni prostora niti načina za praćenje i upisivanje nepoznatih kontakata osoba zaraženih koronavirusom diljem zemlje, što se predlaže iz krugova epidemiologa.
KoHOM upozorava na preopterećenost obiteljskih liječnika
 

Predsjednik Društva epidemiologa Hrvatske Miroslav Venus već nekoliko puta, govoreći o organizaciji rada epidemiologa, zaziva prebacivanje radnih obaveza epidemiologa na obiteljske liječnike, da oni preuzmu praćenje i bilježenje kontakata svih osoba pozitivnih na Covid-19, priopćio je KoHOM.

KoHOM najoštrije osuđuje pokušaj paušalnog prebacivanja odgovornosti na teret ionako preopterećenih obiteljskih liječnika, koji su specifična struka s definiranim sadržajem, opsegom i metodama rada i skrbi za točno određenu populaciju, navodi se u priopćenju.

Od samog početka epidemije suočeni su s novim načinom rada i potpuno nepoznatom bolešću, dežuraju u posebnim dežurstvima u tzv. Covid ambulantama, uzimaju uzorke suspektnim osobama, organiziraju sanitetski prijevoz suspektnih bolesnika, organiziraju i dogovaraju testiranja, javljaju rezultate testiranja, obavljaju redovne kućne posjete, izdaju propusnice i ispričnice, a uz to su opterećeni administrativnim obvezama.

Uzimanjem brisova, izdavanjem uputnica i organizacijom testiranja obiteljski liječnici preuzeli su veliki dio posla epidemiologa na sebe, a nedavno su se odazvali i zahtjevu epidemiologa te u potpunosti preuzeli cijepljenje protiv gripe, podsjeća KoHOM.

Zbog toga neće dozvoliti da se ionako preopterećene obiteljske liječnike dodatno optereti administriranjem, i to na štetu kroničnih i teških bolesnika te ostalih pacijenata.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.