Ostalo

Obilježen Svjetski dan hrane

Objavljeno 17.10.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Pod sloganom "Uzgajajmo, hranimo, održimo. Zajedno" ove je godine, kao i svakog 16. listopada, obilježen Svjetski dan hrane.
Obilježen Svjetski dan hrane
 

Ujedinjeni narodi su pozvali na globalnu solidarnost kako bi se pomoglo svim zajednicama, a posebno najugroženijima, da se oporave od krize te da prehrambena industrija ojača kako bi mogla izdržati sve veće nestabilnosti i klimatske šokove, pružiti pristupačnu i održivu zdravu prehranu za sve i dostojan život svojim radnicima.

Očuvanje pristupa sigurnoj i hranjivoj prehrani ključan je dio borbe s raznim pandemijama, a danas se to posebno odnosi na siromašne i ranjive zajednice, koje su najteže pogođene trenutnom pandemijom koronavirusa i ekonomskom krizom koja iz nje proizlazi.

Ove godine, naglasak se stavlja na jednostavan odabir i veću dostupnost hrane bogate hranjivih tvarima koja čuva naše zdravlje.

U sklopu projekta Živjeti zdravo, provodi se analiza i označavanje prehrambenih proizvoda Jamstvenim žigom Živjeti zdravo.

Prepoznatljiva oznaka Jamstvenog žiga Živjeti zdravo na ambalaži jamči kupcu da među proizvodima iz iste kategorije odabrani proizvod odgovara visokim standardima kvalitete, da su upravo taj proizvod stručnjaci analizirali i preporučili kao dio umjerene, uravnotežene i raznolike prehrane.

Žig Živjeti zdravo istaknut na ambalaži nalazi se na provjerenim, zdravstveno ispravnim proizvodima, koje su analizirali stručnjaci HZJZ prema po posebno razrađenim kriterijima i Uredbi o informiranju potrošača o hrani br.1169/2011.

Kriterijima je propisana količina makronutrijenata, odnosno preporuka da sadrži manje masnoća (posebno zasićenih), primjeren sadržaj bjelančevina, više vlakana, te smanjenu količinu soli i šećera, nego namirnica iz iste kategorije koja nema dodijeljeni znak.

Jamstvenim žigom Živjeti zdravo potiče se i proizvođače da razvijaju ili preformuliraju proizvode prema preporukama kriterija, te da na taj način i oni daju svoj doprinos edukaciji građana o pozitivnim utjecajima zdravih stilova života.

Jamstveni žig Živjeti zdravo predstavljen je u znanstvenom časopisu Nutrients 2019. godine uz odabrane europske znakove dodatnog označavanja proizvoda.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.