Ostalo

Obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa

Objavljeno 22.10.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

21. listopada proglašen je Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa i ove je godine obilježen po prvi put.
Obilježen Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa
 

Prometne nesreće u Hrvatskoj predstavljaju jedan od značajnih javnozdravstvenih problema.

Vodeći su uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi.

U Hrvatskoj je posljednjih godina izražen trend smanjenja prometnih nesreća kao i smanjenja broja umrlih i ozlijeđenih usprkos povećanju broja vozača, motornih vozila i prometnica.
Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, stopa smrtnosti od cestovnih prometnih nesreća za Hrvatsku iznosila je 2010. godine 9,6/100000, dok je u 2019. godini iznosila 7.1/100000.

U zadnjem desetogodišnjem razdoblju ukupno je u prometnim nesrećama u Hrvatskoj smrtno stradalo 3513 osoba, a 153006 osoba je ozlijeđeno.

U posljednjih deset godina prosječno se u Hrvatskoj dogodilo 35386 prometnih nesreća godišnje.

U Hrvatskoj se od 1994. godine provodi Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, a u tijeku je provedba petog nastavka programa koji ima za cilj smanjiti smrtnost od prometnih nesreća za 50%.

U svijetu godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada 1,35 milijuna ljudi.

Vodeći su uzrok smrti u dobi od 5 do 29 godina.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (Globalno izvješće o stanju sigurnosti u cestovnom prometu 2018.) najviše stope smrtnosti od cestovnih prometnih nesreća imaju države Afričke regije (prosjek: 26,6/100000), a najniže stope zabilježene su u Europskoj regiji (9,3/100000).

U najvažnije rizike za nastanak prometnih nesreća pripadaju prekomjerna i neprimjerena brzina, vožnja pod utjecajem alkohola i droga, nekorištenje sigurnosnog pojasa i kacige te nepravilno korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.