Ostalo

Program UNICEF-a za djecu s teškoćama u govoru

Objavljeno 22.10.2020.

UNICEF

UNICEF je predstavio rezultate programa vrijednog 1,5 milijuna kuna kojim će se stručno i tehnološki pomoći djeci s problemima u govornoj komunikaciji i poboljšati im svakodnevni život.
Program UNICEF-a za djecu s teškoćama u govoru
 

U sklopu programa educirano je 310 stručnjaka iz 106 ustanova, te je osigurana dostupnost tehnološke pomoći djeci i njihovim obiteljima.

U Hrvatskoj nema podataka koliko bi djece sa složenim komunikacijskim teškoćama moglo imati koristi od potpomognute komunikacije, no na temelju međunarodnih iskustava pretpostavlja se da je riječ o oko 4300 djevojčica i dječaka.

Ta djeca ne mogu komunicirati pomoću govora, a s potpomognutom komunikacijom njihove govorne vještine mogu se poboljšati i učiniti svakodnevni život obitelji jednostavnijim.

Asistivna tehnologija uključuje računalni softver i hardver, uređaje za sintetizaciju govora, slike, fotografije i posebne komunikacijske knjige.

U okviru programa "Komunikacija za svako dijete" educirani su stručnjaci iz zdravstvenih ustanova, ustanova socijalne skrbi, vrtića i organizacija civilnog društva te 19 privatnih ustanova iz Hrvatske.

Za ustanove uključene u program osigurana je asistivna tehnologija, računalna oprema i sto tableta vrijednih gotovo 600000 kuna.

Besplatna mobilna aplikacija otvorenog koda Cboard, koja pretvara tekst u govor, prevedena je i prilagođena hrvatskom jeziku.

Svaka obitelj može prilagoditi aplikaciju i simbole svojim potrebama te na taj način komunikaciju između djeteta s teškoćama i obitelji učiniti jednostavnijom.

Osim toga, UNICEF je podržao ažuriranje 23 postojeće aplikacije koje pomažu djeci sa složenim komunikacijskim potrebama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.