Ostalo

Apel liječničkih udruga

Objavljeno 23.10.2020.

Hrvatska liječnička komora

Hrvatska liječnička komora (HLK), Hrvatski liječnički zbor (HLZ) i Hrvatski liječnički sindikat (HLS) uputili su apel građanima da poštuju propisane mjere za suzbijanje koronavirusa i tako zaštite sami sebe, članove obitelji, prijatelje, kolege i ostale građane.
Apel liječničkih udruga
 

Ističu kako u zadnja tri tjedna svjedočimo visokom rastu broja zaraženih.

Broj novozaraženih se povećao šest puta, s 234 novozaražena 1. listopada na 1563 novozaražena u četvrtak.

U istom razdoblju se broj hospitaliziranih Covid-19 bolesnika u hrvatskim bolnicama više nego udvostručio, s 297 koliko ih je bilo 1. listopada na 661.

Broj pacijenata na respiratoru se u istom razdoblju skoro udvostručio te ih je u četvrtak bilo 46.

U slučaju daljnjeg nekontroliranog širenja epidemije i ovako brzog rasta novozaraženih, početkom studenog imat ćemo više od 1500 pacijenata u hrvatskim bolnicama na liječenju od bolesti Covid-19, upozoravaju liječničke udruge.

Veliki problem za održivost zdravstvenog sustava predstavlja sve manji broj aktivnih liječnika i medicinskih sestara, jer i među njima raste broj zaraženih i onih koji su u samoizolaciji.

Njihov broj je ograničen, a smanjeni broj liječnika znači da će jedan liječnik morati brinuti za značajno više pacijenata, što će neminovno utjecati i na kvalitetu zdravstvene skrbi.

Ako se nastavi ovakvo snažno širenje epidemije, bolnice će morati odgoditi sve neakutne tzv. elektivne postupke.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.