Ostalo

Nove mjere za prevenciju širenja koronavirusa

Objavljeno 26.10.2020.

Civilna zaštita

 

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u nedjelju nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a donesena je i odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za liječenje oboljelih od covida-19.
Nove mjere za prevenciju širenja koronavirusa
 

Odluka o epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja će stupiti na snagu u ponedjeljak, a vrijedit će idućih 14 dana.

Nakon toga će se procijeniti provedba mjera i odlučiti treba li ih promijeniti ili produžiti.

Propisana je i stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metar na otvorenom prostoru.

Na svadbama može biti najviše 30 osoba.

Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba, a na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja.

Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći.

Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena utvrđenog odlukom Stožera.

Uvodi se obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događajima s više od 15 osoba.

Uvodi se i zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati.

Obvezno će biti i korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu te obvezno korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Nove se mjere, međutim, ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima jer su za njih propisani posebni protokoli.

Poslodavci su obvezni zabraniti dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama u dišnim organima, te se preporučuju smanjiti fizički kontakt kad god je moguće.

To znači uvođenje rada od kuće kad je moguće, kliznog radnog vremena i rada u smjenama.

Pridržavanje preporuka provodit će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite.

Najavljena je, bude li potrebe, mobilizacija zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za zbrinjavanje oboljelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom.

U Arenu bi se preusmjeravali liječnici i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je postaviti više od 1000 kreveta.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.