Ostalo

Obilježen Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu

Objavljeno 26.10.2020.

Hrvatska udruga leukemija i limfomi

U organizaciji Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) u nedjelju je obilježen Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu (MDS), od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 230 ljudi.
Obilježen Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu
 

Riječ je o skupini bolesti koje smanjuju sposobnost koštane srži da stvara dovoljan broj zdravih krvnih stanica.

To rezultira niskim brojem krvnih stanica u krvotoku.

Riječ je o rijetkoj bolesti koja se najčešće javlja kod starijih ljudi, češća je kod muškaraca, ali od nje mogu oboljeti i mlađe osobe.

Uzrok bolesti ostaje uglavnom neprepoznat, a kao mogući rizik navodi se izloženost određenim tvarima poput benzena i vrlo se često pojavljuje kao posljedica liječenja citostaticima.

Postoji MDS niskog, srednjeg i visokog rizika, koji razvija najteži oblik bolesti.

Prema iskustvima i svjetskim registrima svi oni kojima je postavljena dijagnoza, imaju 30% vjerojatnosti da će im se stanje tijekom vremena pogoršati i da će razviti akutnu mijeloičnu leukemiju.

Svjetski dan svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu obilježen je online predavanjima i prezentacijama namijenjenim oboljelima i njihovim članovima obitelji, zainteresiranim zdravstvenim djelatnicima i drugim pružateljima skrbi te javnosti radi postizanja veće razine svjesnosti o hematoonkološkim bolestima.

Cilj obilježavanja Svjetskoga dana svjesnosti o mijelodisplastičnom sindromu je educirati i zainteresirati javnost za akcije u području zdravstva kojima će dobiti ključne informacije o različitim bolestima i načinima očuvanja svojega zdravlja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.