Ostalo

Nepravilnosti kod lista čekanja za magnetsku rezonancu

Objavljeno 27.10.2020.

Državni ured za reviziju

U većem broju hrvatskih bolnica postoje značajne nepravilnosti i propusti oko vođenja lista čekanja za postupke magnetske rezonance (MR), jer je više od 30% pacijenata u većini bolnica obavilo taj pregled, a uopće nisu bili na listama, pokazuju rezultati državne revizije.
Nepravilnosti kod lista čekanja za magnetsku rezonancu
 

Državni ured za reviziju provjerio je učinkovitost upravljanja listama čekanja za postupke MR-a za Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i 20 zdravstvenih ustanova koje su početkom 2019. imale uređaje za MR.

Za sedam bolnica utvrdio je kako učinkovito upravljaju listama, a za 13 bolnica, HZZO i Ministarstvo zdravstva da djelomično učinkovito upravljaju, odnosno da postoje značajne nepravilnosti i propusti kod vođenja listi i osiguravanja jednakog pristupa pacijenata MR-u.

Tako je, primjerice, u gospićkoj bolnici utvrđeno da je više od 55% pacijenata obavilo MR, iako nisu bili na listi čekanja, u vukovarskoj bolnici taj je udio iznosio 50,7%, u Slavonskom Brodu 48%, a u KB Sveti Duh 46%.

Slijede KBC Split, OB Zadar i KBC Osijek s udjelom od 41,4 do 37%, te KBC Zagreb s 30,1% pregledanih, a neupisanih u liste.

S druge strane, najmanje nepravilnosti kod upisanih na liste i obavljenih pregleda zabilježeno je u KB Dubrava (0,7%), pakračkoj bolnici (1,8%), KB Merkur (4,1%) i koprivničkoj bolnici (4,2%).

Državni ured za reviziju nije pritom mogao utvrdili jesu li pregledi mimo lista čekanja obavljani opravdano jer mnoge bolnice uz ime pacijenta ne navode podatke je li pregled hitan, je li riječ o pregledu djeteta i sl.

Revizijom je utvrđeno i da pojedine bolnice na svojim mrežnim stranicama nemaju objavljene liste čekanja ili ih nisu ažurirale, ne sadrže podatke o slobodnim terminima za taj pregled ili nemaju objavljene sve preglede koje obavljaju, kao i da liste čekanja po bolnicama i centralna lista na stranicama HZZO-a nisu usklađene.

Osim toga, sustav naručivanja omogućava da se pacijent za isti pregled prijavi u više zdravstvenih ustanova, čime se povećavaju liste.

Po podacima bolnica, krajem rujna prošle godine bilo je 47397 upisanih pacijenata na listama čekanja na MR s prosječno 331 danom čekanja.

Najmanji broj upisanih pacijenata bio je 174 u Pakracu, a najveći 9619 u KBC Zagreb.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.