Ostalo

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća u nedjelju

Objavljeno 14.11.2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća obilježava se svake treće nedjelje u studenom.
Svjetski dan sjećanja na žrtve prometnih nesreća u nedjelju
 

Ovogodišnjim sloganom "Zapamti Podrži Djeluj" nastoji se pružiti potpora za žrtve prometnih nesreća i njihovih obitelji te stavljanje naglaska na:
-sjećanje na sve ljude koji su izgubili živote ili su teško ozlijeđeni u prometnim nesrećama
-prepoznavanje važnosti hitnog medicinskog zbrinjavanja
-bolju provedbu zakonskih odredbi u slučaju izazivanja prometne nesreće
-davanje kvalitetnije podrške žrtvama prometnih nesreća i njihovim obiteljima
-promicanje inicijativa za sprječavanje prometnih nesreća

Obilježavanjem ovoga dana želi se potaknuti društvo na odgovornije ponašanje u prometu i poštivanje i razvoj prometne kulture, a vladajuće na ulaganje u prometnu infrastrukturu i dobru legislativu kako bi se smanjio broj stradalih.

U svijetu godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada 1,35 milijuna ljudi.

Vodeći su uzrok smrti u dobi od 5 do 29 godina.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, najviše stope smrtnosti od cestovnih prometnih nesreća imaju države Afričke regije (prosjek: 26,6/100.000), a najniže stope zabilježene su u Europskoj regiji (9,3/100.000).

U Hrvatskoj je posljednjih godina izražen trend smanjenja prometnih nesreća kao i smanjenja broja umrlih i ozlijeđenih usprkos povećanju broja vozača, motornih vozila i prometnica.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, stopa smrtnosti od cestovnih prometnih nesreća za Hrvatsku iznosila je 2010. godine 9,6/100000, dok je u 2019. godini iznosila 7.1/100 000.

U zadnjem desetogodišnjem razdoblju (2010.-2019.) ukupno je u prometnim nesrećama u Hrvatskoj smrtno stradalo 3513 osoba, a 153006 osoba je ozlijeđeno.

U posljednjih deset godina prosječno se u Hrvatskoj dogodilo 35386 prometnih nesreća godišnje.

U 2019. godini je zabilježeno ukupno 31367 prometnih nesreća u kojima je smrtno stradalo 297 osoba (81% muškog spola, 19% ženskog spola) uključujući 18 djece do 17 godina starosti.

U 2019. godini je u prometnim nesrećama ozlijeđeno 12885 osoba.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.