Ostalo

Aplikacija "Stop COVID-19" funkcionira i prekogranično

Objavljeno 20.11.2020.

Civilna zaštita

Uspostavljena je prekogranična razmjena podataka hrvatske aplikacije Stop COVID-19 sa službenim aplikacijama drugih zemalja članica EU.
Aplikacija "Stop COVID-19" funkcionira i prekogranično
 

To je rezultat odluka i preporuka Europske komisije te tehničkih i sigurnosnih zahtjeva Mreže za e-zdravstvo i drugih europskih tijela.

Time je Hrvatska postala sedma po redu zemlja EU, uz Dansku, Njemačku, Irsku, Italiju, Latviju i Španjolsku, koja putem federacijskog pristupnika (European Federation Gateway Service) razmjenjuje "zaražene ključeve" i tako omogućuje anonimno obavještavanje inozemnih kontakata o postojanju rizika od zaraze bolesti COVID-19.

Instaliranjem aplikacije, uz uključivanje postavke za prekograničnu razmjenu podataka, osigurat ćete da obavijest o izloženosti dobijete i u slučaju putovanja u inozemstvo ili interakcije s korisnicima drugih ovlaštenih COVID-19 mobilnih aplikacija u Hrvatskoj.

Prekogranična razmjena podataka među nacionalnim mobilnim aplikacijama za praćenje kontakata definirana je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1023 od 15. srpnja 2020. godine.

Što više ljudi koristi aplikaciju, to je vjerojatniji pozitivan učinak na borbu protiv virusa i bolje će se moći ocijeniti njezinu učinkovitost.

Svaka uspješna notifikacija znači potencijalno spašen život.

Stopa preuzimanja u EU trenutačno je od 1% do 38% stanovništva, ovisno o državi članici.

No čak i pri niskoj upotrebi, moguće je napraviti razliku: istraživači kažu da na 15% može imati značajan utjecaj na širenje i smrtnost.

Zbog toga se svi koji imaju dostupnu aplikaciju potiču da je instaliraju i da je koriste kako bi obavijestili druge nakon pozitivnog rezultata na testu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.