Ostalo

Najava Nacionalnog strateškog okvira protiv raka

Objavljeno 04.12.2020.

Vlada RH

Vlada je Saboru uputila Prijedlog nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030. kojim se želi unaprijediti sveobuhvatno praćenje, prevencija i liječenje malignih bolesti.
Najava Nacionalnog strateškog okvira protiv raka
 

Dokument sadrži objedinjene mjere primarne, sekundarne i tercijarne prevencije te optimizaciju zdravstvene skrbi za onkološke bolesnike.

Strateški cilj dokumenta usmjeren je poboljšanju zdravlja građana tijekom cijelog života, smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka te produljenju i povećanju kvalitete života oboljelih od raka u Hrvatskoj na razinu zapadnoeuropskih zemalja.

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 170000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka.

Broj oboljelih od raka u svijetu i Hrvatskoj u stalnom je porastu - Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će svjetski broj novooboljelih porasti s 18 milijuna u 2018. na 29,5 milijuna godišnje u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti s 9,5 na 16,4 milijuna godišnje.

Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti (nakon kardiovaskularnih bolesti) i odgovoran je za 27% smrtnih slučajeva u Hrvatskoj u 2018. godini, vodeći je uzrok smrtnosti kod osoba mlađih od 65 godina te je odgovoran za 50% smrtnih slučajeva kod žena i 35% kod muškaraca.

Najčešći oblik raka kod muškaraca je rak pluća, dok je kod žena rak dojke, a može se očekivati da će u skoroj budućnosti rak prostate postati najčešći oblik raka kod muškaraca.

Pri izradi dokumenta okupljeno je 135 dionika organiziranih u 21 radnu skupinu, a izrađen je nakon tri godine konzultacija, istraživanja i rasprava te sadrži 12 poglavlja, 143 cilja i podcilja i 302 mjere/aktivnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.