Ostalo

Sabor: Potpora Nacionalnom strateškom okviru protiv raka

Objavljeno 16.12.2020.

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor jednoglasno je prihvatio Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. kojim se želi unaprijediti sveobuhvatno praćenje, prevencija i liječenje malignih bolesti.
Sabor: Potpora Nacionalnom strateškom okviru protiv raka
 

Taj dokument, koji je dobio potporu 127 zastupnika, sadrži objedinjene mjere primarne, sekundarne i tercijarne prevencije te optimizaciju zdravstvene skrbi za onkološke bolesnike.

Rak je vodeći javnozdravstveni problem u Hrvatskoj, kao i u cijeloj Europskoj uniji.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi 170000 osoba koje su bolovale ili boluju od raka.

Broj oboljelih od raka u svijetu i Hrvatskoj u stalnom je porastu - Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će svjetski broj novooboljelih porasti s 18 milijuna u 2018. na 29,5 milijuna u 2040. godini, dok će broj umrlih porasti sa 9,5 na 16,4 milijuna godišnje.

Nakon kardiovaskularnih bolesti, rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj, odgovoran je za 27% smrtnih slučajeva u 2018. godini, vodeći je uzrok smrtnosti kod osoba mlađih od 65 godina te je odgovoran za polovicu smrti kod žena i 35% kod muškaraca.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.