Ostalo

Nastavak Zubne putovnice

Objavljeno 24.01.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Potreba za poboljšanjem oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj je na temelju zdravstvenih pokazatelja i lošeg oralnog zdravstvenog stanja rezultirala je programom pod nazivom Zubna putovnica.
Nastavak Zubne putovnice
 

U Republici Hrvatskoj se od 2017. godine provodi Nacionalni program pod nazivom Zubna putovnica. Program je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja i zdravstvenog ponašanja školske i predškolske djece s ciljem ranog otkrivanja i prevencije karijesa.

Program je u početku bio ustrojen s ciljem organizacije sveobuhvatnog preventivnog stomatološkog pregleda (status zubi, preventivni postupci, liječenje i praćenje) za svu djecu u dobi od 6 i 12 godina radi lakšeg praćenja tijekom školovanja. S obzirom na potrebu uključivanja djece niže životne dobi u redovite preventivne preglede, Zubna putovnica postaje obavezni dio sistematskog pregleda prilikom upisa u dječji vrtić.

Obavezni pregledi tijekom kojih se izdaju obrasci Zubna putovnica uključuju:
-pregled prije upisa u vrtić - stomatološki pregled s izdavanjem obrasca Zubna putovnica kao prilog pedijatrijskom uvjerenju uz obveznu sanaciju karijesnih lezija mliječnih zubi ako postoje
-pregled prije upisa u prvi razred osnovne škole uz obveznu sanaciju karijesnih lezija mliječnih i trajnih zuba
-pregled u 6. razredu osnovne škole

Putem Zubne putovnice stomatološki pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, dobivanja osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanja navike redovitih posjeta i kontinuirane stomatološke skrbi. Ako dijete nema izabranog doktora dentalne medicine, ovo je prilika da ga izabere.

Organizatori programa su Ministarstvo zdravstva (Nacionalno povjerenstvo za djelatnost dentalne medicine) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom komorom dentalne medicine, Hrvatskom liječničkom komorom i županijskim zavodima za javno zdravstvo. Važnu podršku programu pružaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje te županijski uredi nadležni za zdravstvo i obrazovanje. Osnovni provoditelji programa su doktori dentalne medicine i školski doktori.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.