Ostalo

Novi plan EU za borbu protiv raka

Objavljeno 04.02.2021.

Europska komisija

Europska komisija je predstavila novi europski plan za borbu protiv raka za koji je u sedmogodišnjem proračunu Europske unije osigurano 4 milijarde eura.
Novi plan EU za borbu protiv raka
 

Novi plan uključuje četiri područja djelovanja: prevenciju, rano otkrivanje, dijagnozu i liječenje te poboljšanje kvalitete života pacijenata koji su preživjeli rak.

Predviđa se praćenje cijelog tijeka bolesti od prevencije do kvalitete života pacijenata, usredotočujući se na akcije u kojima EU može dodati najveću vrijednost.

Prošle godine je od raka umrlo 1,3 milijuna Europljana, a rak je dijagnosticiran kod njih 2,7 milijuna.

Što se prevencije tiče, cilj je rješavati rizične faktore poput pušenja, pretjerane konzumacije alkohola, onečišćenja zraka te opasnih tvari.

Jedan od ciljeva je da se do 2040. smanji broj pušača ispod 5% populacije.

Kako bi se spriječilo oboljenje od raka koji uzrokuju infekcije, plan predviđa cijepljenje protiv HPV-a za najmanje 90% djevojčica u EU i znatno povećanje broja cijepljenih dječaka.

Do 2025. godine trebalo bi osigurati testiranje za rak dojke i grlića maternice za 90% ženske populacije te za rak debelog crijeva kod ukupne populacije.

Uz to, do 2030. godine 90% pacijenata trebalo bi imati pristup nacionalnim sveobuhvatnim centrima povezanim kroz mrežu EU.

Do kraja ove godine Komisija najavljuje da će pokrenuti inicijativu "Dijagnoza raka i liječenje za sve" kako bi se poboljšao pristup inovativnim dijagnozama i liječenjima.

Također će pokrenuti Inicijativu za razumijevanje raka (UNCAN.eu) kako bi se pomoglo identificiranje pojedinaca s visokim rizikom od kanceroznog oboljenja.

U pogledu poboljšanja kvalitete života pacijenata i onih koji su preživjeli rak, plan predviđa rehabilitaciju, praćenje mogućih ponovnih pojava tumora i metastatskih bolesti te mjere za socijalnu integraciju i reintegraciju na radnom mjestu.

U vezi s tim pokrenut će se inicijativa "Bolji život za oboljele od raka".

Planira se novi "Centar znanja o raku" koji će pomagati u koordinaciji znanstvenih i tehničkih inicijativa povezanih s rakom.

Uspostavit će se Europska inicijativa za snimanje raka kako bi se podržao razvoj računalnih alata za poboljšanje personalizirane medicine i inovativnih rješenja.

Poseban će se fokus posvetiti djeci kroz pokretanje programa "Pomaganje djeci oboljeloj od raka" kako bi im se osigurao pristup brzom i optimalnom otkrivanju, dijagnozi, liječenju i skrbi.

Tijekom ove godine uspostavit će se i Registar nejednakosti kako bi se mogli identificirati trendovi, razlike i nejednakosti među zemljama članicama u pogledu tretiranja raka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.