Ostalo

Posljedice elektroničkog nasilja na djecu

Objavljeno 10.02.2021.

Pravobranitelj za djecu

Vjerojatnost rizika od nasilja preko interneta povećava s obzirom da djeca sve duže vrijeme borave u virtualnom svijetu, upozoreno je u utorak na konferenciji u povodu Dana sigurnijeg interneta.
Posljedice elektroničkog nasilja na djecu
 

Broj ovisnika o internetu i računalnim igrama rapidno raste, a pandemija je dovela do povećanja broja sati koja djeca provode online: prema nekim istraživanjima oko šest sati dnevno.

Jedan od najistaknutijih rizika je nasilje među djecom putem interneta i mobilnog telefona, odnosno cyberbullying.

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj je žrtva takvog oblika nasilja.

Sve je veći broj prijava povreda prava djece putem interneta i mobitela, pojavljuju se prijave koje se odnose na višestruko nasilje, a uočava se i sve niža dob djece.

Po podacima MUP-a, od 142 prijave zaprimljene tijekom 2019. godine, 91 se odnosi na prijavu žrtve ili žrtvi poznate osobe, a 51 na prijavu različitih neprimjerenih sadržaja na internetu.

Maloljetnici su počinitelji 44 kaznena djela putem računalnih sustava programa ili mreža, a sedam je takvih djela kod kazneno neodgovorne djece.

Istraživanja pokazuju da se 30% djece na internetu susrelo s neprimjerenim sadržajem.

Svako peto dijete tvrdi kako roditelji nikad ili gotovo nikad ne razgovaraju s njima o tome što rade na internetu, a djeca koja su imala neugodno iskustvo na internetu sklonija su ignoriranju roditeljskih savjeta.

Svako treće dijete je komuniciralo s nekim koga nije osobno upoznalo, a 14% djece srelo se s osobom s kojom su komunicirali online.

Dječaci su skloniji komunikaciji, polovica pripada u skupinu od 15 do 17 godina.

Samo 13% roditelja bilo je svjesno činjenice da njihova djeca komuniciraju na ovaj način.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(2)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.