Ostalo

87% liječnika želi se cijepiti ili se već cijepilo protiv koronavirusa

Objavljeno 25.02.2021.

Hrvatska liječnička komora

87% liječnika u Hrvatskoj se ili već cijepilo (32%) ili se planira cijepiti (55%) protiv koronavirusa, a 88% liječnika cjepivo smatra sigurnim.
87% liječnika želi se cijepiti ili se već cijepilo protiv koronavirusa
 

Radi se o anketi o stavovima liječnika koja je sastavnica velikog istraživanja stavova svih zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj o epidemiji novog koronavirusa i cijepljenju protiv COVID-19.

U ovoj anketi, koju je provelo devet zdravstvenih komora, je među ukupno skoro devet tisuća zdravstvenih djelatnika sudjelovalo i 3766 liječnika, članova Hrvatske liječničke komore.

Anketa je pokazala da je do sredine siječnja 18% liječnika bilo zaraženo novim koronavirusom ili vjeruje da je bilo zaraženo, a čak 64% njih smatra vjerojatnim mogućnost da se zaraze.

Liječnici u podjednakom postotku (62%) bolest COVID-19 smatraju opasnom bolešću.

Vrlo mali broj liječnika, tek 4% njih koji ujedno nisu preboljeli COVID-19, kazalo je da se nemaju namjeru cijepiti premda nemaju imunitet nakon prebolijevanja.

Također 5% ispitanika ne zna hoće li se cijepiti, a također nisu preboljeli COVID-19 i nemaju imunitet.

Preostalih 4% ispitanika su preboljeli COVID-19 pa stoga imaju imunitet.

Liječnici su kroz skalu od 1 do 7 procjenjivali svoje stavove o nekoliko psiholoških prediktora koji ključno utječu na odluku svakog pojedinca o cijepljenju.

Spremnost na cijepljenje značajno je veća kod onih ispitanika koji smatraju da su cjepiva sigurna, koji ne podcjenjuju opasnost od COVID-19, koji manje važu koristi i rizike cijepljenja te onih koji imaju veći stupanj kolektivne odgovornosti.

Također, najveći dio već cijepljenih i onih koji će se cijepiti protiv COVID-19 su se u proteklih pet godina cijepili i protiv gripe, što je kod liječnika slučaj kod 72% ispitanika.

Na skali od 1 do 7 ispitanici su povjerenje u sigurnost cjepiva ocijenili visokom ocjenom 6, dok su važnost procjene rizika i koristi od cijepljenja prije donošenja odluke o cijepljenju ocijenili nešto nižom ocjenom 5,4.

Visoka razina povjerenja u sigurnost cjepiva protiv COVID-19 kod liječnika jasno ukazuje na visok stupanj povjerenja ne samo u cjepivo već općenito u rezultate znanosti.

Jedan od psiholoških prediktora odluke o cijepljenju je i tzv. faktor samozadovoljstva pojedinca tj. njegov osjećaj da njegovo zdravlje ova zarazna bolest uopće ne može ugroziti.

Taj prediktor se pokazuje kroz stav da je cijepljenje nepotrebno jer COVID-19 nije velika prijetnja, koji podržava samo 8% liječnika.

Četvrti prediktor odluke o cijepljenju je svijest o kolektivnoj odgovornosti tj. motivacija da vlastitim cijepljenjem zdravstveni djelatnici pridonese smanjenju prijenosa bolesti i tako zaštite druge.

Taj stav dijeli čak 84% ispitanika.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.