Ostalo

Cijepljenje nepokretnih i teže pokretnih osoba

Objavljeno 02.03.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

S obzirom da je u tijeku 2. faza cijepljenja u kojoj se cijepe osobe starije životne dobi i osobe s kroničnim bolestima, potrebno je cijepiti sve osobe u dobi od 16 godina i više koje su nepokretne ili teže pokretne ili koje imaju znatno narušeno zdravstveno stanje koje može uvećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19.
Cijepljenje nepokretnih i teže pokretnih osoba
 

Cijepljenjem samih osoba narušenog zdravstvenog stanja, efikasnija je mjera u njihovoj zaštiti u donosu na cijepljenje osoba u njihovom okruženju.

Kronične bolesti ili invaliditet nisu prepreke za cijepljenje, dapače, to jedino mogu biti razlozi za prioritetno cijepljenje.

Zdravstvene kontraindikacije za cijepljenje su samo povišena tjelesna temperatura i akutna bolest (prolazne kontraindikacije) te alergija na sastojke cjepiva (trajna kontraindikacija odnosno trajna prepreka za cijepljenje).

Sukladno dopisu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, ako se radi o djeci u dobi ispod 16 godina te drugim osobama koje zbog alergije na sastojke cjepiva ne mogu biti cijepljenje, nužno je cijepiti:
-roditelje ili staratelje odnosno
-pojedine članove obitelji/kućanstva koje aktivno sudjeluju u skrbi za osobu koja uslijed teže narušenog zdravstvenog stanja treba posebnu skrb (pomoć i njegu druge osobe)

To su svakako roditelji/staratelji koji su ostvarili pravo vezano uz pojačanju njegu i skrb za dijete (status roditelja njegovatelja, rad u skraćenom radnom vremenu, dopust do 7. godine života), te drugi članovi obitelji odnosno kućanstva.

Potpisivanjem izjave kod liječnika cjepitelja, navedene osobe potvrđuju da provode neposrednu skrb i njegu izrazito vulnerabilne osobe koja sama ne može primiti cjepivo.

Cijepljenje nepokretnih i teže pokretnih osoba liječnici obiteljske medicine provode u okviru kućne posjete.

Ako to nije moguće zbog organizacijskih prepreka, cijepljenje treba organizirati zavod za javno zdravstvo u dogovoru s liječnikom obiteljske medicine i patronažnom zdravstvenom zaštitom, na način da mobilni timovi cijepe nepokretne i teže pokretne osobe u njihovom kućanstvu.

Treba predvidjeti organizacijske izazove i prepreke zbog 6 odnosno 10 doza cjepiva u bočici koje se trebaju utrošiti u kratkom vremenskom roku, dok je svaki odlazak u kućanstvo vremenski zahtjevan.

Zbog toga je za osobe koje se kreću uz pomoć pomagala te uz asistente odnosno njegovatelje, ipak više preporučljivo organizirati cijepljenje u ordinaciji LOM-a ili na drugom odgovarajućem pristupačnom mjestu.

Navedene osobe prijavljuju se na cijepljenje izabranom liječniku obiteljske medicine direktno ili putem patronažne medicinske sestre koja za njih skrbi.

Djeca i mladi školske dobi i studenti:

Predmetno cijepljenje se posebno odnosi na djecu i mlade školske dobi kao i studente kojima je uslijed narušenog zdravstvenog stanja utvrđeno sljedeće:
-nastava na daljinu (odnosno prethodno, prije pandemije, nastava u kući)
-pravo na pomoćnika u nastavi (ako dijete ne može biti cijepljeno, potrebno je omogućiti cijepljenje pomoćniku u nastavi)
-smještaj ili boravak u ustanovama u socijalnoj skrbi ili specijalnim bolnicama

Djecu i mlade školske dobi (ako su stariji od 16 godina) kao i studente te njihove roditelje/članove kućanstva (kako je ranije navedeno) cijepe nadležni školski liječnici.

Predškolska dob:

Roditelji/članovi kućanstva prijavljuju se na cijepljenje svojim izabranim liječnicima obiteljske medicine.

Za osobe smještene kod pružatelja usluge smještaja ili u specijalnim bolnicama, a koje još nisu cijepljene, cijepljenje će biti organizirano u tim ustanovama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.