Ostalo

35% osmogodišnjaka ima višak kilograma

Objavljeno 05.03.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj 35% osmogodišnjaka ima problem s prekomjernom težinom, pokazuje istraživanje Europske inicijative praćenja debljine djece CroCOSI.
35% osmogodišnjaka ima višak kilograma
 

Istraživanje je provedeno u osam tjedana, od veljače do travnja 2019. na uzorku koji je obuhvatio više od 5000 djece.

U protekle tri godine nije zabilježen značajniji prosječni porast debljine u djece u Hrvatskoj.

Istraživanje je pokazalo da su djevojčice danas nešto deblje u usporedbi s 2015., i to za 6% na području Mediterana, no kod dječaka je primijećen pad problema s težinom za 2%.

Po regijama najvitkiji su i najmanji problem s debljinom imaju djevojčice i dječaci Grada Zagreba (29,7%), zatim kontinentalne regije 36%, a najdeblja djeca u Hrvatskoj su u jadranskoj regiji (36,9%).

Oko 57,4% odraslih u Hrvatskoj ima problem s prekomjernom težinom, a ona je rizični čimbenik za niz kroničnih nezaraznih bolesti od kardiovaskularnih, dijabetesa tipa 2 do nekih sijela karcinoma.

Ako se u idućih 30 godina ne smanji trend porasta debljine, prosječni životni vijek smanjit će se za 3,5 godina.

Procjenjuje se da čak 6,6% hrvatskog proračuna usmjerenog na zdravstvo odlazi na bolesti uzrokovane prekomjernom težinom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.