Muško zdravlje

Veza mjesečarenja i rizika za Parkinsonovu bolest

Objavljeno 21.04.2021.

HealthDay

Muškarci skloni hodanju u snu imaju prosječno četiri puta veći rizik obolijevanja od Parkinsonove bolesti, sugerira istraživanje provedeno uz sudjelovanje 26000 ispitanika.
Veza mjesečarenja i rizika za Parkinsonovu bolest
 

Američki znanstvenici s Pennsylvania State University pojašnjavaju kako parasomnije poput hodanja u snu ili poremećaja REM faze sna mogu ukazati na neurodegenerativne procese povezane s Parkinsonovom bolešću.

Po njihovim riječima, nema dokaza da ovakvi poremećaji sna mogu prouzročiti Parkinsonovu bolest.

U novom istraživanju su sudjelovali muškarci prosječne dobi 76 godina, a pri izračunu rizika za Parkinsonovu bolest znanstvenici su u obzir uzeli čimbenike poput pušenja, unosa kofeina, prisutnosti kroničnih bolesti i drugih poteškoća sa snom.

U sljedećoj fazi studije će biti analizirana mogućnost da je hodanje u snu povezano s rizikom za Parkinsonovu bolest i kod žena.

Poteškoće sa snom su jedna od tegoba koje često pogađaju osobe s Parkinsonovom bolešću, piše stručni časopis JAMA Network Open.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.