Ostalo

Obilježen Nacionalni dan Hitne medicinske službe

Objavljeno 02.05.2021.

Vlada RH

Nacionalni dan Hitne medicinske službe je zbog nepovoljne epidemiološke situacije obilježen videokonferencijom na kojoj je istaknuto da su djelatnici HMS-a dali veliki doprinos u pandemiji koronavirusa i drugim krizama.
Obilježen Nacionalni dan Hitne medicinske službe
 

Podaci govore da tim HMS-a u 80% slučajeva na mjesto događaja dolazi u roku od 10 minuta od poziva u urbanim mjestima, a u roku od 20 u ruralnim područjima.

2009. je započela reorganizacija HMS-a kojom je Hrvatska dobila jedinstven sustav, pacijentima je osigurana ujednačena, brža, dostupnija i učinkovitija hitna skrb, a zdravstvenim djelatnicima bolji uvjeti rada i stručno usavršavanje.

Danas imamo 21 Zavod za hitnu medicinu s pripadajućom medicinskom prijavno-dojavnom jedinicom 194, a mrežu hitne medicine čini 709 timova s liječnikom, 205 timova s medicinskim sestrama i tehničarima i 31 tim pripravnosti na izoliranim područjima.

Između ostalog, djelatnicima izvan bolničke HMS-a obnovljen je vozni park, standardizirana su vozila, oprema i postupci zbrinjavanja, a uz njih građanima je na raspolaganju i helikopter u bazama na tri lokacije Divulje, otok Krk i Dubrovnik.

Uz pomoć europskih sredstava HMS će dobiti pojačanje u vidu šest brzih brodica, a uvedena je specijalizacija iz hitne medicine koju je dosad završio 81 liječnik u punom programu, dok ih se 117 nalazi na specijalizaciji.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.