Ostalo

Cijepljenje znatno manje rizično od zaraze koronavirusom

Objavljeno 03.05.2021.

koronavirus.hr

U Hrvatskoj je do sada umrla svaka 47. osoba od potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, dok se na 80000 utrošenih doza cjepiva evidentira samo jedna teška nuspojava.
Cijepljenje znatno manje rizično od zaraze koronavirusom
 

Ogromna većina osoba koja se cijepila protiv koronavirusa nema nikakvih nuspojava, a kod manjeg broja cijepljenih se jave blaže nuspojave poput boli na mjestu injekcije i povišene tjelesne temperature, što je samo znak da imunosni sustav reagira na cjepivo i stvara antitijela koja će ih štititi od virusa.

Zato cjepivo ostaje najbrži i najsigurniji način da se vratimo starom načinu života.

U Hrvatskoj je do sada cijepljeno 707057 osoba s jednom ili dvije doze cjepiva i ukupno je utrošeno 907575 doza svih odobrenih cjepiva.

Zaprimljeno je ukupno 17 prijava za sumnju na najteže nuspojave koje su vremenski povezane s razdobljem cijepljenja, od kojih je do sada za šest slučajeva zaključeno da ne postoji uzročno-posljedična veza, dok se 11 slučajeva to još istražuje.

Čak i kada bi se potvrdila povezanost teških nuspojava s cijepljenjem za svih 11 slučajeva koji se još istražuju, što tek treba utvrditi, to bi u najgorem slučaju dalo omjer od jedne teške nuspojave na 80000 utrošenih doza.

Istodobno, na 335173 potvrđena slučaja zaraze od koronavirusa od početka epidemije u Hrvatskoj umrle su 7182 osobe, što je jedna osoba na 47 potvrđenih slučajeva zaraze.

Osim umrlih osoba, treba naglasiti i da je više od 29000 ljudi zbog težih oblika oboljenja od bolesti covid-19 bilo na bolničkom liječenju.

U prosjeku je među 11 potvrđenih slučajeva zaraze jedna osoba doživjela teži oblik oboljenja.

Tome treba dodati i veliki broj osoba koje i nakon prebolijevana bolesti covid-19 i dalje trpe posljedice poput gubitka njuha i okusa ili teških i trajnih oštećenja pluća i drugih organa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.