Ostalo

Hrvatski savez dijabetičkih udruga protiv HZZO-a

Objavljeno 08.06.2021.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

Hrvatski savez dijabetičkih udruga peticijom je zatražio ukidanje odluke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojom se osobama s dijabetesom tipa 2 koje su na terapiji tabletama ili drugoj neinzulinskoj subkutanoj terapiji smanjuje broj trakica za mjerenje šećera u krvi.
Hrvatski savez dijabetičkih udruga protiv HZZO-a
 

Zbog toga su pokrenuli peticiju "Poručimo zajedno HZZO: trakice za mjerenje šećera u krvi spašavaju živote!".

Do sada su prikupili više od 5000 potpisa te pozivaju građane da ih podrže.

Broj trakica za mjerenje šećera u krvi se po novoj odluci smanjuje sa 100 na 50 komada godišnje.

Odlukom će biti pogođeno gotovo 200000 osoba s dijabetesom.

Iz udruge naglašavaju kako prevencija i redovito kontroliranje koncentracije šećera u krvi, uz adekvatnu terapiju, dokazano smanjuju broj komplikacija kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Kako kažu, smanjenjem broja trakica za mjerenje šećera u krvi, izgledno je da će kod oboljelih od dijabetesa tipa 2 doći do povećanog broja akutnih i kroničnih komplikacija kao što su moždani i srčani udar, oštećenje perifernih živaca, sljepoća, zatajenje bubrega i netraumatske amputacije, te povećanja broja hospitalizacija, gubitka kvalitete života i prerane smrti kod oboljelih.

Prema posljednjim podacima, trošak liječenja kroničnih komplikacija iznosio je 88% ukupnog iznosa koji HZZO izdvaja za liječenje šećerne bolesti, a samo 2,5% na pomagala u koje spadaju i trakice za mjerenje šećera u krvi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.