Ostalo

Pretjerani unos kofeina i glaukom

Objavljeno 08.06.2021.

HealthDay

Pretjerani unos kofeina je kod osoba s genetskim predispozicijama povezan s učetverostručenjem rizika za glaukom, sugerira istraživanje provedeno uz sudjelovanje više od 120000 osoba.
Pretjerani unos kofeina i glaukom
 

Glaukom je vodeći uzrok gubitka vida u razvijenim zemljama.

Kako piše stručni časopis Ophthalmology, tijekom trogodišnjeg promatranog razdoblja je kod sudionika istraživanja koji su imali genetske predispozicije za glaukom i koji su dnevno pili najmanje četiri šalice kave zabilježeno prosječno povećanje intraokularnog tlaka za prosječno 0,35 mmHg.

Posljedično je zabilježeno i povećanje rizika za glaukom.

Dodatna analiza podataka prikupljenih od ispitanika u dobi od 39 do 73 godine je pokazala kako kod osoba bez genetskih čimbenika rizika za glaukom povećana konzumacija kofeina nije bila povezana s povećanjem rizika obolijevanja.

Istraživanje su proveli znanstvenici iz Mount Sinai Health System u New Yorku.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.