Ostalo

Kraj kampanje "Imaš znanje, budi primjer!"

Objavljeno 09.06.2021.

Hrvatska liječnička komora

Hrvatska liječnička komora je s osam ostalih komora u zdravstvu od siječnja do svibnja provodila zajedničku javnozdravstvenu kampanju "Imaš znanje, budi primjer!".
Kraj kampanje "Imaš znanje, budi primjer!"
 

Cilj kampanje bio je dodatno informirati zdravstvene djelatnike o važnosti i svim aspektima cijepljenja protiv virusa SARS-CoV-2. Kampanja je pratila proces cijepljenja zdravstvenih radnika, a logo kampanje bilo je IgG protutijelo kao simbol imunološkog odgovora protiv SARS-CoV-2 virusa.

Na početku i na kraju kampanje provedena su dva kruga anketnih istraživanja o stavovima članova komora o cijepljenju. U prvom krugu je sudjelovalo 8844, a u drugom 2722 ispitanika. Istraživanje je pokazalo kako se, usprkos snažnom proljetnom 3. valu epidemije, ukupan broj zdravstvenih djelatnika koji su do svibnja preboljeli COVID-19 (24%) nije značajno razlikovao od ukupnog broja onih koji su ga preboljeli do siječnja (19%). Ovo indirektno ukazuje na učinkovitost cijepljenja jer je većina zdravstvenih radnika procijepljena u siječnju i veljači ove godine.

Dok je u siječnju bilo cijepljeno 23% ispitanika, svibanjski krug ankete pokazao je da je cijepljeno 82% anketiranih (s 1 ili 2 doze). Svibanjska anketa pokazuje također da se tek 4% ispitanih zdravstvenih djelatnika ne planira cijepiti. Ovo istraživanje je ukazalo i da je prosječno povjerenje zdravstvenih djelatnika u sigurnost cjepiva ostalo na istoj razini u svih pet mjeseci. Međutim, svibanjska anketa donijela je razliku od 0,5 bodova (na skali od 1 do 7) između razine povjerenja zdravstvenih djelatnika u vektorska cjepiva i mRNK cjepiva. Naime, u sigurnost vektorskih cjepiva vjeruje 63% ispitanika, dok je razina povjerenja u sigurnost mRNK cjepiva viša i iznosi 73% tj. 72% ispitanika.

Kod onih zdravstvenih djelatnika koji se nisu cijepili između dva anketna kruga smanjila se percepcija opasnosti od bolesti COVID-19 s 55% na 47% onih koji smatraju potencijalnu bolest opasnom, a blago se pojačalo vaganje rizika i koristi od cijepljenja (kalkulacija) u ova 4 mjeseca, sa 72% na 76%. Također se u toj skupini zdravstvenih djelatnika značajno, s 15% na 25% povećala i tzv. razina kolektivne neodgovornosti koja se očitava kroz stav ispitanika da se ne moraju cijepiti, ako se svi ostali cijepe.

Svibanjska anketa pokazala je da je kampanja doprla do više od 80% zdravstvenih radnika, a većina njih je sudjelovala u nekoj od aktivnosti kampanje. 83% zdravstvenih djelatnika zadovoljno je kvalitetom kampanje i ocijenili su je prosječnom ocjenom 5,7 (skala od 1 do 7).

Nositelji ove kampanje bili su Hrvatska komora dentalne medicine, Hrvatska komora fizioterapeuta, Hrvatska komora medicinskih biokemičara, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatska komora primalja, Hrvatska komora zdravstvenih radnika, Hrvatska liječnička komora, Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatska psihološka komora.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.