Ostalo

Testiranje na nealkoholnu masnu bolest jetre

Objavljeno 10.06.2021.

KBC Rijeka

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o nealkoholnoj masnoj bolesti jetre se na Jadranskom trgu u Rijeci 11. lipnja od 10 do 16 sati organizira javnozdravstvena akcija testiranja na nealkoholnu masnu bolest jetre.
Testiranje na nealkoholnu masnu bolest jetre
 

Za građane će biti organizirano besplatno mjerenje stupnja oštećenja jetre pomoću najmodernijeg neinvazivnog FibroScan uređaja.

Tom prilikom dijelit će se i edukativni materijali, a zainteresirani će dobiti sve informacije o najčešćoj kroničnoj bolesti jetre, što je uzrokuje i kome se mogu obratiti za pomoć.

Akciju organiziraju KBC Rijeka, Medicinski fakultet Rijeka, Hrvatsko gastroenterološko društvo i Udruga oboljelih od bolesti jetre Hepatos.

Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD) smatra se "tihom epidemijom 21. stoljeća" i najbrže je rastuća bolest probavnog sustava.

NAFLD pogađa osobe koje konzumiraju manje od 20 grama alkohola dnevno, a nastaje kao posljedica metaboličkog sindroma, odnosno njegovih pojedinačnih komponenti - šećerne bolesti tipa 2, pretilosti, povišenog krvnog tlaka te povišenih masnoća u krvi.

Oko 90% bolesnika s NAFLD-om ima barem jednu od komponenata metaboličkog sindroma.

Prema dosadašnjim istraživanjima, 25-30% odrasle populacije i čak 10% djece ima NAFLD.

Kao posljedica nealkoholne masne bolesti jetre razvija se ciroza jetre i primarni karcinom jetre, odnosno hepatocelularni karcinom.

S rastućom incidencijom metaboličkog sindroma i svih njegovih sastavnica smatra se da će otprilike za 10 godina NAFLD biti glavni uzrok ciroze jetre i karcinoma jetre.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.