Ostalo

Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Objavljeno 21.07.2021.

Hrvatska liječnička komora

Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je u e-Savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se, kako je najavljeno, želi smanjiti administrativno i financijsko opterećenje vozača, liječnika te policijskih uprava i postaja.
Izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama
 

Savjetovanje sa zainteresiranom javnošću otvoreno je do 7. kolovoza 2021.

Predlaže se da liječnik kod privremenih zdravstvenih stanja koja predstavljaju zapreku za sigurno upravljanje vozilom, vozaču može izdati upozorenje koje se evidentira u medicinskoj dokumentaciji i u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu (CEZIH).

Vozač u tom slučaju ne bi bio dužan obaviti zdravstveni pregled već bi se morao pridržavati danog upozorenja te ne upravljati vozilom.

Predviđeno je da se izdano upozorenje odnosno obavijest putem CEZIH-a dostavlja Ministarstvu unutarnjih poslova što bi omogućilo provedbu kažnjavanja u slučaju da se u upravljanju vozilom zatekne osoba kojoj je od strane liječnika izdano upozorenje o privremenom zdravstvenom stanju radi kojeg nije sposobna sigurno upravljati vozilom u prometu.

U slučajevima kada se utvrdi da je zdravstveno stanje vozača teže narušeno te nije više sposoban sigurno upravljati vozilom i nadalje bi postojala obveza upućivanja na obavljanje izvanrednog zdravstvenog pregleda.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.