Ostalo

Konzumacija zaslađenih bezalkoholna pića u Hrvatskoj

Objavljeno 29.07.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U 2019. godini 11% osoba starijih od 15 godina u Republici Hrvatskoj svakodnevno je pilo zaslađena bezalkoholna pića, dok je 6% osoba pilo takva pića 4-6 puta tjedno.
Konzumacija zaslađenih bezalkoholna pića u Hrvatskoj
 

17% ih je pilo 1-3 puta tjedno.

Svakodnevna konzumacija zaslađenih bezalkoholnih pića bila je učestalija u muškaraca nego u žena (14% muškaraca prema 9% žena).

Uz to, u starijim dobnim skupinama zabilježena je niža učestalost konzumacije ovih pića.

Najviši udio svakodnevne konzumacije zaslađenih bezalkoholnih pića zabilježen je među osobama u dobi 15-24 godine (19%), dok su najniži udjeli zabilježeni među osobama u dobi 65-74 godine (6%) i onih u dobi od 75 i više godina (8%).

Za usporedbu, podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece, pokazuju da čak 21% djece u dobi od 8 godina u Republici Hrvatskoj svakodnevno konzumira zaslađena bezalkoholna pića.

Zaslađena bezalkoholna pića prepoznata su kao jedan od najznačajnijih izvora skrivenih kalorija koji značajno doprinosi velikom broju djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom u Hrvatskoj.

Među državama članicama Europske unije, udio ljudi koji su izvijestili o svakodnevnoj konzumaciji zaslađenih bezalkoholnih pića bio je najviši u Belgiji (20%), nakon koje slijede Malta, Njemačka, Mađarska, Poljska i Bugarska u kojima je udio oko 12%.

S druge strane, najniži udio zabilježen je u Estoniji (2%), uz koju su i Litva, Finska, Latvija i Rumunjska s udjelima oko 3%.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.