Ostalo

HUPUZ za preglede onkoloških pacijenata kod privatnika

Objavljeno 01.08.2021.

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu

Hrvatska udruga poduzetnika u zdravstvu (HUPUZ) predložila je da se desecima tisuća onkoloških pacijenata žurno omogući da dijagnostičke i terapijske postupke, kao i specijalističke preglede, na uputnicu mogu obaviti u privatnim zdravstvenim ustanovama.
HUPUZ za preglede onkoloških pacijenata kod privatnika
 

Zbog pandemije koronavirusa liste čekanja su postale još dulje pa veliki broj onkoloških bolesnika svoje nužne medicinske postupke ne mogu obaviti pravovremeno, upozorili su iz HUPUZ-a.

Dodali su da se Hrvatska prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) po broju smrti od raka na 1000 stanovnika u Europskoj uniji nalazi na visokom petom mjestu, iza Slovačke, Poljske, Cipra i Mađarske.

Među razlozima koje se navode za tu statistiku je i zakašnjeli početak liječenja, odnosno dulje čekanje na dijagnostiku i početak liječenja.

HUPUZ podsjeća na činjenicu da europske zemlje razvijenih zdravstvenih sustava ne poznaju podjelu za tzv. javno i privatno zdravstvo već njeguju modele u kojima su zdravstvene ustanove bez obzira na njihovo vlasništvo zastupljene sukladno potrebama pacijenata, te zbog toga nemaju liste čekanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.