Majka i dijete

Veća učestalost gestacijskog dijabetesa

Objavljeno 19.08.2021.

HealthDay

Istraživanje provedeno u SAD uz sudjelovanje 13 milijuna ispitanica ukazuje na povećanje broja trudnica s gestacijskim dijabetesom, piše Journal of the American Medical Association.
Veća učestalost gestacijskog dijabetesa
 

Gestacijski dijabetes je povezan s povećanjem rizika za komplikacije u trudnoći te većom učestalošću dijabetesa tipa 2 i bolesti srca i kod majke i kod djeteta.

Prema nalazima znanstvenika s Northwestern University, u razdoblju od 2011. do 2019. godine je učestalost gestacijskog dijabetesa porasla za 30%.

Ovaj trend je bio prisutan kod trudnica u svim dobnim skupinama od 15 do 44 godine.

Istraživači uočeno povećanje broja slučajeva gestacijskog dijabetesa objašnjavaju konstantnim povećanjem udjelom žena s prevelikom tjelesnom masom, posebno u kombinaciji s nezdravom prehranom i manjkom tjelesne aktivnosti.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.