Mladi

Kampanja ČUJEM TE #ISPODPOVRŠINE

Objavljeno 10.09.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Veliki broj djece trpi psihičke posljedice pandemije, a u tom periodu je drastično povećano nasilje u obitelji, zanemarivanje i seksualno zlostavljanje djece.
Kampanja ČUJEM TE #ISPODPOVRŠINE
 

Istovremeno se bilježi veliki porast ovisnosti o alkoholu, ilegalnim supstancama, kockanju i klađenju.

To pokazuju statistike i istraživanja, među ostalim, i rezultati novog istraživanja Hrvatskog psihijatrijskog društva.

S obzirom na te alarmantne podatke, u sklopu Nacionalne kampanje za mentalno zdravlje ČUJEM TE #ISPODPOVRŠINE u organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva i Udruge za prevenciju depresije i suicida - Životna linija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, kojom se želi podići svijest o depresiji i suicidalnosti, održan je drugi online panel posvećen temi obiteljskog nasilja i ovisnosti.

Na panelu su sudjelovali dr. Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče, prof.dr. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, primarijus dr. Danijela Štimac Grbić, voditeljica Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prof.dr. Marija Kušan Jukić, psihijatrica iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Tin Pongrac, predsjednik Udruge Životna linija.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo vode registar ovisnosti i prate trendove, a oni pokazuju da je u tretmanu sve više ovisnika o marihuani te da su sve mlađih dobnih skupina.

Trend u 2020., a pogotovo u 2021., pokazuje sve veći broj upućivanja mladih u zdravstvene ustanove ne zbog ovisnosti, nego zbog anksioznosti i drugih poremećaja koji mogu biti povezani i s konzumacijom prije svega marihuane, jer je mladi uzimaju zbog dosade i smanjenja anksioznosti.

Dodatni problem je i što je marihuana vrlo dostupna, ali i benevolentan stav javnosti prema njoj.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.