Mladi

Utjecaj pandemije na mentalno zdravlje studenata

Objavljeno 14.10.2021.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Pandemija koronavirusa narušila je mentalno zdravlje studenata, ali i destigmatizirala to pitanje, osvijestila važnost socijalnih kontakata i nastave uživo, pokazuju rezultati istraživanja "Studenti i pandemija: Kako smo (pre)živjeli?".
Utjecaj pandemije na mentalno zdravlje studenata
 

Istraživanje je provela Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) uz sudjelovanje oko 4300 studentica i studenata sveučilišnih i stručnih studija svih razina.

Pokazalo se kako među studentima postoji značajna razina nezadovoljstva studentskim životom u odnosu na razdoblje prije pandemije, pa je za njih 59% to zadovoljstvo puno manje i manje.

Narušen je i osjećaj pripadnosti studentskoj zajednici, a 73% studenata nije imalo priliku upoznavati nove ljude kao do sada.

U životu nakon pandemije najveći udio studenata veseli se druženju s kolegama bez ograničenja - njih 71%.

Isti udio ispitanika se raduje što neće morati nositi maske.

Kada je riječ o cijepljenju, 60% sudionika istraživanja ne bi podržalo uvođenje obveznog cijepljenja protiv bolesti covid-19 za studente i nastavnike, a njih 25% podržava uvođenje obveznoga cijepljenja.

52% studenata doživljava svoje mentalno zdravlje lošijim i puno lošijim u odnosu na razdoblje prije pandemije.

Studente je najviše zabrinjavala mogućnost zaraze bliskih osoba koronavirusom (57%), a najmanje ih je brinula mogućnost vlastite zaraze (17%).

50% studenata je navelo kako je imalo osjećaj socijalne izolacije i usamljenosti, te probleme s pažnjom i koncentracijom.

46% studenata se osjećalo anksiozno, a 29% depresivno.

32% ih je iskazalo je interes za psihološko savjetovanje uživo.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.