Ostalo

Od ponedjeljka na Velesajmu cijepljenje trećom dozom

Objavljeno 17.10.2021.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke za primjenu treće i docjepne, tzv. booster doze cjepiva protiv covida-19, s čime se kreće od ponedjeljka na Zagrebačkom velesajmu.
Od ponedjeljka na Velesajmu cijepljenje trećom dozom
 

Treća doza predstavlja dodatnu dozu za osobe kod kojih postoji mogućnost da nisu razvile potpuni ili zadovoljavajući imunološki odgovor i može se primiti osam tjedana nakon druge doze.

To su, prema preporuci HZJZ-a, osobe s umjerenom do teškom imunosupresijom.

Za ostale docjepljivanje booster dozom predstavlja dodatnu dozu koja se primjenjuje šest mjeseci od primarne serije cijepljenja, a kako bi se produžilo trajanje zaštite.

Pojam "umjerena do teška imunosupresija“ uključuje, ali nije ograničena, na osobe koje se aktivno liječe od solidnih tumorskih i hematoloških zloćudnih bolesti, one koje su na hemodijalizi, kojima je transplantiran solidni organ te se primjenjuje imunosupresivna terapija, osobe s primjenom CAR-T stanica ili transplantacijom hematopoetskih matičnih stanica (unutar dvije godine nakon transplantacije ili uzimanja imunosupresivne terapije).

Također osobe kod kojih postoji umjerena ili teška primarna imunodeficijencija, uznapredovala ili neliječena HIV infekcija ili se aktivno liječe visokim dozama kortikosteroida, alkilirajućim agensima, antimetabolitima, imunosupresivnim lijekovima radi transplantacije, primjena kemoterapije u terapiji raka koja je klasificirana kao jako imunosupresivna, blokatori tumor-nekrotizirajućeg faktora i drugi biološki lijekovi koji imaju imunosupresivno ili imunomodulacijsko djelovanje.

Vrijeme davanja treće doze za svaku imunokompromitiranu osobu je odluka je specijalista koji osobu liječi.

Preporučeno je davanje booster doze, odnosno docjepljivanje, korisnicima domova za starije i nemoćne osobe i odraslim osobama s invaliditetom, radnicima zaposlenima kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle, osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja, te zdravstvenim radnicima koji izravno skrbe o pacijentima.

Preporučuje se i svim osobama u dobi 65 i više godina, osobama u dobi 18 i više godina koje dijele kućanstvo s imunokompromitiranim i izrazito osjetljivim osobama, te svim osobama u dobi 18 i više godina koje boluju od kroničnih bolesti.

Prema javnom pozivu u Paviljonu 6 Zagrebačkog velesajma cijepljenje prvom dozom i docjepljivanje svim dostupnim vrstama cjepiva nastavlja se utorkom, četvrtkom i petkom, dok će se ponedjeljkom i srijedom organizirati primjena treće i docjepne, booster doze osoba koje su završile primarno cijepljenje.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(9)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.