Majka i dijete

Zahtjev za jasne upute o odvajanju majki i novorođenčadi

Objavljeno 21.11.2021.

Roda

Udruga Roda, Pravobraniteljica za djecu, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska komora primalja su poslale zajedničko pismo ministru zdravstva, stručnim organizacijama te svim rodilištima o praksi odvajanja majki i novorođenčadi odmah po porodu, u slučaju kada su majke pozitivne na koronavirus ili ako nije gotov nalaz PCR testa koji dokazuje da je majka negativna na koronavirus.
Zahtjev za jasne upute o odvajanju majki i novorođenčadi
 

Od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020., preporuke Svjetske zdravstvene organizacije jasno ukazuju na važnost neposrednog kontakta i zajedničkog boravka majke i novorođenčeta, čak i ako je jedno od njih pozitivno na koronavirus, uz uvjet da se rodilja dobro osjeća i da je sposobna skrbiti o djetetu.

Iste preporuke su objavila i relevantna europska društva u Britaniji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj.

Sve četiri supotpisnice dopisa pozivaju Ministarstvo zdravstva i stručna društva da žurno pripreme smjernice kojima se rodilištima jasno ukazuje na važnost neposrednog i kontinuiranog kontakta i zajedničkog boravka majki i novorođenčadi od poroda do otpusta iz rodilišta te izdaju jasnu uputu o pridržavanju istih.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.