Majka i dijete

Svjetski dan darivanja humanog mlijeka

Objavljeno 19.05.2022.

KBC Zagreb

Svjetski dan darivanja humanog mlijeka je 19. svibanj i obilježava se diljem svijeta.
Svjetski dan darivanja humanog mlijeka
 

Banka humanog mlijeka Hrvatske banke tkiva i stanica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Koordinacijskim odborom Grada Zagreba za "Grad Zagreb - prijatelj dojenja", obilježit će ga u subotu 21. svibnja 2022. na Trgu Petra Preradovića gdje će biti postavljen prigodni štand od 10 do 14 sati.

Pozivaju se sve dosadašnje i buduće darivateljice, obitelji primatelja humanog mlijeka, zdravstveno i drugo osoblje koje sudjeluje u primjeni darovanog humanog mlijeka, udruge koje podupiru rad Banke te svi ostali građani da svrate do štanda i informiraju se o važnosti dojenja i radu Banke humanog mlijeka te sudjeluju u promicanju darivanja humanog mlijeka.

Darovano humano mlijeko koristi se kao hrana za najugroženiju skupinu novorođenčadi, prijevremeno rođenu i bolesnu djecu u okolnostima kada im majčino mlijeko nije dostupno.

Od osnivanja Banke u studenome 2019. za darivanje vlastitog mlijeka prijavilo se više od 500 majki od kojih je 181 postala je darivateljica.

Ukupno je prikupljeno više od 1700 litara humanog mlijeka kojim je na odjelima intenzivnog liječenja novorođenčadi i drugom odjelima pedijatrije hranjeno više od 700 djece.

Rad Banke ne bi bio moguć bez velikodušnosti majki darivateljica te kontinuiranog interesa i želje majki za darivanjem.

Darivateljicom može postati svaka zdrava punoljetna majka djeteta mlađeg od godinu dana, koja ima više mlijeka nego je potrebno njezinom djetetu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.