Ostalo

Uskoro novi Zakon o zaštiti zraka

Objavljeno 23.05.2022.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je najavljeno kako će izmjenama Zakona o zaštiti zraka lokalne jedinice biti odgovorne provoditi mjere za uklanjanje onečišćenja zraka.
Uskoro novi Zakon o zaštiti zraka
 

Lokalna uprava morati će sastavljati akcijske planove za poboljšanje kvalitete zraka i provoditi mjere za uklanjanje onečišćenja, a ako to ne učini, odgovorne osobe plaćat će kaznu od 50 do 100 tisuća kuna.

Takvom kaznom kaznit će se i svi ostali dionici ugrađeni u akcijski plan koji ne provode mjere, primjerice čelnik Hrvatskih cesta ako je neka mjera bila vezana za izgradnju određene ceste.

Zakonom se propisuju strože odredbe u cilju kvalitetnijih akcijskih planova i veće odgovornosti svih dionika u provedbi, a kako bi država izbjegla kazne.

Europska komisija obavijestila je 2020. godine o povredi direktive o zaštiti zraka navodeći kako su doneseni akcijski planovi prespori u izvršavanju mjera smanjenja emisija.

U razdoblju od 2013. do 2020. su u aglomeracijama Zagreb i Osijek, kao i u većim gradovima i industrijskim zonama kao što su Sisak, Kutina i Slavonski Brod, zabilježena prekoračenja dnevne granične vrijednosti lebdećih čestica u svim godinama mjerenja.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će davati mišljenje o prihvatljivosti akcijskih planova.

Financijska sredstva za provođenje mjera za čišći zrak osim lokalne jedinice u proračunima morat će osigurati i svi čimbenici navedeni u akcijskom planu.

Prema procjeni Europske agencije za okoliš, svake godine je u Hrvatskoj više od 5000 preuranjenih smrti zbog loše kvalitete zraka.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.