Ostalo

Završena edukacija iz MBCT-a

Objavljeno 24.05.2022.

Hrvatsko udruženje za bihevioralno-kognitivne terapije

Završena je četverogodišnja edukacija službenika zatvorskog sustava za provođenje mindfulness programa koju je financiralo Ministarstvo pravosuđa i uprave, a provodilo Hrvatsko udruženje za bihevioralno-kognitivne terapije (HUBIKOT) u okviru niza projekata.
Završena edukacija iz MBCT-a
 

U edukaciji su sudjelovali i djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova zaposleni u Visokoj policijskoj školi.

Edukacija je obučila službenike tretmana u zatvorskom sustavu Republike Hrvatske i službenike Centra za mentalno zdravlje Visoke policijske škole, psihologe, socijalne pedagoge i socijalne radnike, za samostalno provođenje grupnog treninga kognitivne terapije usredotočene svjesnosti (eng. Mindfulness-Based Cognitive Therapy - MCBT) sa zatvorenicima, ali i službenicima zatvorskog sustava, odnosno policajcima, koji su izloženi visokim razinama stresa.

Osim ovih stručnjaka koji su educirani za ulogu voditelja grupa, u pojedinim elementima edukacije sudjelovali su i pravosudni policajci i policijski službenici koji su pripremljeni za ulogu facilitatora koji pružaju podršku provedbi grupnog treninga.

MBCT program je moderna kombinacija kognitivno-bihevioralne terapije (KBT) i mindfulness meditativne prakse. KBT je psihoterapijski pristup iza kojeg stoji najviše znanstvenih dokaza o učinkovitosti i na kojem se temelji većina tretmanskih programa za zatvorenike, kako u inozemstvu, tako i u našoj zemlji. Mindfulness meditativna praksa usmjerena je na prevenciju razvoja i povrata psihičkih smetnji putem osvještavanja neugodnih osjećaja i razvijanja adaptivnijeg odnosa prema njima. Kroz povećanje sposobnosti da se ostane u kontaktu s neugodnim osjećajima, smanjuje se potreba za štetnim ponašanjima kroz koje se pokušava neugodne osjećaje neutralizirati.

Više istraživanja pokazalo je da ovaj program rezultira pozitivnim promjenama u samoregulaciji neugodnih emocija koje su često u podlozi konzumacije sredstava ovisnosti i drugih disfunkcionalnih ponašanja poput agresivnosti, zbog čega se posljednjih godina počinje provoditi u zatvorima nekih od najrazvijenijih zemalja svijeta. Prakticiranje mindfulnessa predlaže se i stručnjacima za mentalno zdravlje jer može smanjiti njihovu razinu stresa na radnom mjestu i pridonijeti boljem nošenju s neugodnim osjećajima stručnjaka. Pored toga, povećanje svjesnosti stručnjaka o njihovim unutarnjim reakcijama za vrijeme tretmana povećava kvalitetu i učinkovitost tretmana.

Ovu edukaciju, jednu od prvih takvih u svijetu i prvu u našoj zemlji, osmislile su i provele dr.sc. Dragana Markanović, prof.psih. i Branka Bagarić, doktorandica psihologije, akreditirane bihevioralno-kognitivne terapeutkinje i zaposlenice HUBIKOT-a.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.