Ostalo

Svjetski dan sigurnosti hrane, 7.6.

Objavljeno 07.06.2022.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu

Okruglim stolom "Učinkovit sustav kontrole hrane u službi zaštite zdravlja potrošača" započeo je dvodnevni program 4. hrvatske konferencije o procjeni rizika porijeklom iz hrane s međunarodnim sudjelovanjem.
Svjetski dan sigurnosti hrane, 7.6.
 

Umjesto u svom dosadašnjem listopadnom terminu vezanom za Svjetski dan hrane, konferencija se ove godine po prvi puta održava uz Svjetski dan sigurnosti hrane, koji se u cijelom svijetu obilježava 7. lipnja.

Konferenciju organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, a uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Ove se godine Svjetski dan sigurnosti hrane širom svijeta obilježava pod sloganom "Sigurnija hrana - bolje zdravlje", a u okviru konferencije mu je posvećen okrugli stol s temom "Učinkovit sustav kontrole hrane u službi zaštite zdravlja potrošača".

Ocijenjeno je kako je hrana na hrvatskom tržištu sigurna, a dio smo i europskog sustava za sigurnost hrane koji je najkompleksniji i najzahtjevniji te zbog toga pruža najveću razinu zaštite potrošača.

Hrvatski potrošači promišljaju o sigurnosti hrane čak i nešto više od prosječnih stanovnika Europske unije, što je bio razlog da je Europska agencija za sigurnost hrane prošle godine, uz još šest država članica, odabrala upravo našu zemlju u kojima je financirala projekt "Europa bira sigurnu hranu" s ciljem poticanja dodatne edukacije potrošača vezane uz sigurnost hrane i ukazivanja na znanost koja stoji iza sigurnosti hrane.

Ministarstvo poljoprivrede svake godine izrađuje nekoliko vrsta monitoringa hrane u području sigurnosti hrane, za što je i ove godine izdvojeno 24 milijuna kuna.

Trenutno se radi na nekoliko zakona u području sigurnosti hrane, pa tako i na novim zakonima o hrani, o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima te o zdravlju životinja.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava kako u svijetu godišnje jedan od deset ljudi biva pogođen bolestima koje se prenose hranom.

Konferencija traje dva dana tijekom kojih će stručnjaci i znanstvenici iz zemlje i inozemstva predstaviti široki spektar tema koje obuhvaćaju različite aktivnosti potrebne za kvalitetnu procjenu rizika od opasnosti u hrani, čime se željela podići svijest o multidisciplinarnom pristupu koji sigurnost hrane zahtijeva.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.