Ostalo

Važnost kvalitetnog sna za osobe s KOPB-om

Objavljeno 09.06.2022.

HealthDay

U istraživanju provedenom na University of California je izostanak kvalitetnog sna kod osoba s kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (KOPB) povezan s do 95% većim rizikom za poteškoće s disanjem.
Važnost kvalitetnog sna za osobe s KOPB-om
 

Ovakve poteškoće kod nekih pacijenata mogu biti i životno opasne, upozoravaju znanstvenici u stručnom časopisu Sleep.

Po njihovim riječima, pomanjkanje kvalitetnog sna može imati negativan učinak na stanje pacijenata usporediv s 20-godišnjim pušačkim "stažom".

KOPB je jedan od vodećih uzroka smrti u svijetu, a ostali čimbenici koji povećavaju rizik za poteškoće s disanjem kod oboljelih osoba su virusi gripe ili prehlade te izloženost onečišćenom zraku.

Novi nalazi su dobiveni trogodišnjim praćenjem oko 1600 ispitanika.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.