Ostalo

Porast ponude i uporabe droga u EU

Objavljeno 15.06.2022.

European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction

Europski centar za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) je objavio Europsko izvješće o drogama za 2022. u kojem se ističe kako je uporaba droga porasla zbog velike dostupnosti u cijeloj Europskoj uniji, a u nekim slučajevima premašuje i razine zabilježene prije pandemije.
Porast ponude i uporabe droga u EU
 

Analizom otpadnih voda utvrđeno je povećanje uporabe kokaina, cracka, amfetamina i metamfetamina u nekim EU gradovima između 2021. i 2022. godine.

Velik problem predstavljaju i nove psihoaktivne tvari - tijekom 2021. godine prvi put su prijavljene 52 nove vrste droga..

Time je ukupan broj porastao na 880.

U 2021. po prvi puta je prijavljeno šest novih sintetičkih opioida, šest sintetičkih katinona te 15 novih sintetičkih kanabinoida.

Kanabis je i dalje najpopularnija nezakonita droga u EU.

Procjena je da je u 2020. u EU bilo milijun visokorizičnih konzumenata opioida te se navodi da pružanje tretmana i dalje nije dovoljno zastupljeno u mnogim državama članicama.

U 2020. godini je bilo oko 5800 smrtnih slučajeva predoziranja nedopuštenim drogama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(1)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.