Ostalo

Novosti u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama

Objavljeno 29.07.2022.

Ministarstvo unutarnjih poslova

30.7. na snagu stupaju izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se uvodi niz novosti, uključujući obvezu liječnicima da upozore vozača o privremenoj nesposobnosti.
Novosti u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama
 

Novim zakonom se uvodi obveza svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku, da sukladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi vozača upozore o privremenoj nesposobnosti.

Takva zabrana ne može biti duža od šest mjeseci, a liječnici su u obavezi dano upozorenje evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji.

Nakon isteka privremene nesposobnosti vozač neće morati na ponovni liječnički pregled, a za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te to ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije.

Sankcije su predviđene i za vozače koji će voziti u vrijeme dok im je izdano navedeno liječničko upozorenje.

Odredbe o privremenoj nesposobnosti vozača će stupiti na snagu donošenjem Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, koji je u nadležnosti Ministarstva zdravstva, a mora biti donesen najkasnije za 12 mjeseci.

Kaznu od 300 kuna novi zakon propisuje vozačima koji nemaju kutiju prve pomoći, a jasno se definira i koridor za prolazak vozila hitnih službi na prometnicama sa više od dvije prometne trake.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.