Ostalo

U Velikoj Britaniji odobreno bivalentno cjepivo protiv covida

Objavljeno 16.08.2022.

BBC News

Velika Britanija je postala prva zemlja koja je odobrila cjepivo protiv covida-19 koje cilja i na izvornu i na omikron varijantu nakon što je njezina Medicines and Healthcare products Regulatory Agency analizirala učinak cjepiva tvrtke Moderna.
U Velikoj Britaniji odobreno bivalentno cjepivo protiv covida
 

Odluka se temelji se na rezultatima kliničkih ispitivanja koja su pokazala kako je cjepivo izazvalo snažan imuni odgovor i protiv omikrona BA.1 i protiv izvornog virusa koji se pojavio 2020. godine.

Znanstvenom analizom je utvrđeno i kako cjepivo stvara dobar imuni odgovor protiv trenutačno dominantnih varijanti omikrona BA.4 i BA.5.

Pokazalo se i kako nova formulacija cjepiva ne izaziva ozbiljnije nuspojave.

Očekuje se kako će cjepiva prilagođena novijim varijantama covida u EU biti odobrena do rujna.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.