Majka i dijete

Biomarker ukazuje na rizik za SIDS

Objavljeno 31.08.2022.

Reuters

Australski znanstvenici iz bolnice Westmead u Sydneyju su otkrili krvni marker koji bi mogao pomoći u identifikaciji novorođenčadi s većim rizikom za sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS).
Biomarker ukazuje na rizik za SIDS
 

Studija je pokazala da su bebe sa SIDS-om nedugo nakon rođenja imale smanjenu prisutnost enzima butirilkolinesteraze (BChE).

BChE je enzim kolinergičkog sustava, dijela autonomnog sustava koji kontrolira funkcije poput krvnog tlaka i disanja, pojašnjavaju istraživači u znanstvenom časopisu The Lancet.

Istraživači vjeruju kako bi njegova smanjena prisutnost mogla biti odgovorna za smanjenu sposobnost usnule dojenčadi da se probudi ili da reagira na podražaje iz okoline.

Novi su rezultati dobiveni analizom uzoraka krvi 26 beba umrlih od SIDS-a, 41 bebe preminule od ostalih uzroka i 655 dojenčadi iz kontrolne skupine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.