Ostalo

Završen projekt "Svi za pamćenje"

Objavljeno 22.09.2022.

Grad Zagreb

Uspješno je okončan dvogodišnji EU projekt socijalnih usluga u zajednici za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija koji se provodio u sedam županija nazvan "Svi za pamćenje" (SPAM).
Završen projekt "Svi za pamćenje"
 

Kroz projekt se nastojala pružiti podrška oboljelima i obiteljima pružanjem dviju novih socijalnih usluga na području Grada Zagreba - popodnevnog boravka za oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija u izdvojenom namjenskom objektu Klinike za psihijatriju Sveti Ivan i mobilnog tima za prijevoz do boravka i podršku u svakodnevnim aktivnostima.

Usluge privremenog boravka za oboljele od demencije je koristilo 70 korisnika, a zabilježen je i velik odaziv na radionice za formalne i neformalne njegovatelje.

Aktivnosti edukacija za stručnjake i članove obitelji provodili su u sedam županija na području Hrvatske i Zagreba, s obuhvatom od približno 500 korisnika.

Također, u okviru projekta zaposleno je stručno osoblje, a kupljeno je i vozilo za prijevoz korisnika.

Vrijednost projekta iznosila je 1.421.954,69 kuna, a vrijeme provedbe je bilo od od 22. rujna 2020. do 22. rujna 2022.

Projekt su pokrenuli Grad Zagreb i partneri - Klinika za psihijatriju Sveti Ivan, Klinika za psihijatriju Vrapče, NZJZ, Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest te Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku - Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Alzheimerova bolest je progresivna bolest mozga karakterizirana gubitkom pamćenja, sposobnosti rasuđivanja i promjenama osobnosti.

Osim što se radi o vodećem javnozdravstvenom problemu, taj poremećaj predstavlja najčešći oblik demencije koji zahtjeva pravodobno prepoznavanje i liječenje.

S trendom starenja stanovništva demencija je prerasla u epidemiju jer svake tri sekunde netko u svijetu razvije kliničku sliku demencije.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.