Ostalo

Početak kampanje "Reagiram i preveniram"

Objavljeno 27.09.2022.

Hrvatski savez dijabetičkih udruga

U organizaciji Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga je započela kampanja "Reagiram i preveniram" kojom stručnjaci pozivaju na cijepljenje protiv pneumokoka i gripe.
Početak kampanje "Reagiram i preveniram"
 

Kampanjom se želi ukazati svim osobama koje su u povećanom riziku da su za njih cjepiva protiv gripe i pneumokoka besplatna i da se cijepiti mogu kod liječnika obiteljske medicine.

Osobe oboljele od šećerne bolesti imaju četiri puta veći rizik za obolijevanje od pneumokokne bolesti (teške upale pluća), a oboljeli od kronične opstruktivne plućne bolesti čak 16 puta.

Kod osoba s kroničnom srčanom bolesti gripa može 10 puta povećati rizik od srčanog, te osam puta od moždanog udara.

Protiv pneumokoka može se cijepiti tijekom cijele godine, a cjepivo se prima jednom u životu.

Cjepivo protiv gripe se uzima svake godine i može se primiti samo u vrijeme sezone gripe.

U kampanju su uključeni su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Nastavni zavod za javno zdravstvo "Andrija Štampar", Hrvatsko epidemiološko društvo, Hrvatsko društvo za dijabetes i bolesti metabolizma, Škola narodnog zdravlja "Andrija Štampar", Hrvatska liječnička komora, Hrvatska ljekarnička komora, Hrvatsko društvo obiteljskih doktora, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Udruga Jedra.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.